2 Ocak 2014 Perşembe

YENİYIL KURABİYELERİ




YENİYIL KURABİYELERİ



Ezgi okuldaki yeniyıl kutlaması için benden şeker hamuru ile kaplanmış kurabiyelerden yapmamı istedi. İkimiz birlikte mutfağa girdik. Beraberce kurabiyeleri yaptık. Çocukların mutfakta bir şeyler ürettiklerinde ki mutlulukları paha biçilemez. Çocuklarınıza zaman ayırın. Dağıtmaları, kirletmeleri çok da önemli değil. Önemli olan yüzlerindeki o koskocaman bunu ben yaptım gülümsemesidir.


MALZEMELER

* 250 gr tereyağı (yada margarin)
* 1 yumurta
* 1 su bardağı pudra şekeri yok ise toz şeker
* 3 buçuk su bardağı un
* bir çimdik tuz
* 1 limon kabuğunun rendesi
* 1 paket şekerli vanilin
* Dilerseniz tarçın, zencefil ilave edebilirsiniz. Bizimkiler sevmediği için biz eklemiyoruz.

YAPILIŞI

* Unu tezgahın üzerine alın ve ortasını havuz şeklinde açın.
* Unun üzerine tuzu gezdirin.
* Havuzun içerisine şekeri, oda sıcaklığındaki margarini, limon kabuğunu,vanilini ve yumurtayı ilave edin.
* yumurta ve margarini birbirine yedirerek yoğurmaya başlayın. 
* Kenarlardan un alarak yoğurun.
* Yumuşak bir hamur elde edeceksiniz.
* Hamuru streç filme sarıp buzdolabında yarım saat dinlendirin.
* Dinlenmiş hamuru tezgahın üzerinde oklava ile yarım santim yüksekliğinde açın.
* Dilediğiniz kurabiye kalıbı ile şekilleri kesin.
* Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
* 175 C fırında altı ve üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirin. (Alt ve üzt ayrı pişirien fırınlarda; altı 10 dakika üzeri 10 dakika pişirin)
* Fırından çıkarıp soğuması için ızgara telinin üzerine alın.
* Kurabiyeler soğuduktan sonra Şeker hamurunu açın. Açmak için şeker hamurunun altına nişasta kullanabilirsiniz. Şeker hamurunu açarken sakın altını üztüne getirmeyin. Parlaklığı kaybolur. Mümkün olduğu kadar ince açmaya çalışın.
* Kurabiyeleri kestiğiniz kalıp ile şeker hamurlarını da kesin. 
* Şeker hamurunu kurabiyeye yapıştırmak için ince uçlu bir fırça ile kurabiyenin üzerini ıslatın. Kurabiyelerin üzeri çok sulu kalmamalı.
* Şeker hamurunu kurabiyenin üzerine yapıştırın.
* Şeker hamurunun üzerine başka bir şeker hamuru şekli yapıştıracak iseniz yine yapıştırmak için su kullanmanız gerekecektir.
* Burada dikkat edilmesi gereken çok fazla su kullanmamaktır. Fazla su şeker hamurunu yumuşatır ve boyasının karışmasına neden olur.
* Yapıştırma işi bitince afiyetle yiyebilirsiniz.
* Eğer hemen tüketmeyecek iseniz kurumamaları için poşetleyebilirsiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder