8 Ocak 2013 Salı

DAMLA ÇİKOLATALI YAŞ PASTA (pandispanya ve pastacı kreması tarifi)





DAMLA ÇİKOLATALI YAŞ PASTA

Evde uzun zamandır tüketemediğimiz damla çikolata vardı. Kullanım alanı açtık. 

MALZEMELER

4 yumurta
4 kahve fincanı toz şeker
4 kahve fincanı un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı kaynar su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 paket (30 gr) kakao

PASTACI KREMASI İÇİN MALZEMELER

1 kg süt
8 adet yumurta sarısı
200 gr şeker
40 gr un
40 gr nişasta
1 paket vanilya yada 1 vanilya çubuğu
1 paket Vanilya


PANDİSPANYA YAPILIŞI

Önce yumurtaların aklarını köpürüp kar haline gelinceye kadar çırpın. Daha sonra başka bir kapta yumurta sarılarını çırpın. Sarısını çırptığımız kabın içine su ve yağı kattıktan hemen sonra elenmiş un,kakao ve kabartma tozunu ilave edip karıştırın. bu karışımın içine spatula yardımıyla yumurta beyazlarını yavaş yavaş ilave edin. Yumurta aklarının köpüklerini söndürmeden aşağıdan yukarıya doğru spatula ile karıştırın. Maksat bulamaç haline getirmek değil. Püf noktası karışımın içindeki hava kabarcıklarını çıkarmak ve köpüğü söndürmemek. 

Kek karışımını yağlanmış fırın tepsisine dökün. 150 C önceden ısıtılmış fırında 15 ila 20 dakika arasında pişirin. 15 dakika sonra kekinizin üzeri pişmiş gözüküyorsa kürdan batırın. Temiz çıkarsa pişmiş demektir. Burada DİKKAT baktınız üzeri pişti içi pişmedi; kekin üzerine alüminyum folyo kapatıp 5-10 dakika daha pişirin. Kürdan temiz çıkarsa içi de pişmiş demektir. Bu olası durumlar içindi :)

Kek piştikten sonra kalıbı yada tepsinizi ızgara teline ters çevirin ve üzerine ıslak bir bez örtün. 5 dakika bekletin. Bu kekinizin kolaylıkla kalıptan yada tepsiden ayrılmasını sağlayacaktır.

PASTACI KREMASININ YAPILIŞI

Vannilya çubuğu kullanacak ise sütün içine atıp sütü kaynatalım. KAynayan sütü ocaktan alalım. vanilya çubuğunu ortadan uzunlamasına kesip içerisindeki tohumları tenceredeki süte ilave edelim. Bu sıradsa 8 adet yumurtayı kabarıncaya kadar çırpalım ve sıcak sütün içerisine bir süzgeç yardımıyla ilave edelim. Merkezden dışarıya doğru spatula ile karıştıralım. Karıştırdıktan sonra tencereyi ocağın üstüne alıp sürekli karıştırarak orta ateşte pişirelim. Krema koyulaşınca dibi tutmaması için tel karıştırıcı ile 3- 5 dakika daha karıştıralım ve ocağın altını kapatalım. Toz vanilya kullanacak isek şimdi ilave edelim.

Pişirdiğimiz kremayı bir kaseye alıp üzerine pudra şekeri serpelim ve kasenin ağzını streç film yada kapağı varsa kapağıyla kapatalım. Bunu yapmamızın sebebi kremamızın kabuk tutmaması için. Krema soğuyunca  tel çırpıcıyla tekrar bir kaç kez çırpalım. 4-5 saat buzdolabında beklettiğimizde kremamız dahada kıvamlı olacaktır. Bu kremayı pişirdiğimiz için buzdolabında 2-3 gün bekletebilme şansımız var.

Mümkünse pandispanyaları bir gün önce yaparsak pastamız daha lezzetli olur. Kekimizi ikiye yada üçe kesip aralarına kremayı muz ve damla çikolata serpelim. Üzerini krema ile kaplayıp tekrar damla çikolata serpiştirelim.

ilerde ayrı ayrı pandispanya ve kremayı görsel hazırlayacağım merak etmeyin :)

Öptüm sizi







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder