ZEYTİNLİ LOKMALAR
(6 kişilik) (yaklaşık 30 adet çıkıyor)
Hem küçüklere hem büyüklere uygun, hamurun içerisine istenilen konulabilecek, yapımı kolay yemesi zevkli bir ponçik.
MALZEMELER
HAMURU İÇİN
- 1 su bardağı ılık süt
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 20 gr toz yada yaş maya
- 30 gr tereyağ
- 3 su bardağı un
- 1 yumurta sarısı
İÇ MALZEMESİ İÇİN
- 4 parça kurutulmuş domates
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 kase çekirdeksiz siyah yada yeşil zeytin yada karışık zeytin
- Bir tutam fesleğen (isteğe bağlı)
ÜZERİ İÇİN
- 1 yumurta sarısı
- susam yada çörek otu
YAPILIŞI
- Kurutulmuş domatesleri minik minik doğrayıp bir kaseye alın.
- Üzerine zeytin yağı ilave edip yumuşamasını bekleyin.
- Ilık süt ve şekeri bir bardak yada kasede karıştırın.
- üzerine mayayı ekleyip karıştırın. Yş maya ise erimesi için karıştırabilirsiniz.
- Unu yoğurma kabına eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın.
- Havuz kısmına mayalı karışımı dökün ve üzerini un ile kapatın.
- 15 dakika mayalanması bekleyin. Maya kabaracaktır.
- Tereyağını eritip ılıması için bekletin.
- una tereyağı, yumurta sarısı ve tuzu ekleyip yoğurun.
- Hamurun üzerini nemli bez ile kapatarak ılık bir ortamda mayalanması için 30 dakika dinlendirin.
- Kurutulmuş domates, dilimlenmiş zeytin ve fesleğenleri karıştırın.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avuç içinizde açın. İçerisine zeytinli, domatesli harçtan koyup ağzını kapatıp top şeklinde yuvarlayın.
- yağlanmış tepsiye ister aralıklı ister birbirine yapışık dizin. Ben aralıklı dizdim.
- Üzeine yumurta sarısı sürüp susam serpiştirin.
- Önceden ıstılmıuş 180 C fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Üzeri ve altı kızarınca fırından çıkmaya hazır demektir.
- Soğuk yada ılık servis yapılabilir.
Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder