24 Kasım 2013 Pazar

ZEYTİNLİ LOKMALAR




ZEYTİNLİ LOKMALAR


(6 kişilik) (yaklaşık 30 adet çıkıyor)

Hem küçüklere hem büyüklere uygun, hamurun  içerisine istenilen konulabilecek, yapımı kolay yemesi zevkli bir ponçik.


MALZEMELER

HAMURU İÇİN

- 1 su bardağı ılık süt
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 20 gr toz yada yaş maya
- 30 gr tereyağ
- 3 su bardağı un
- 1 yumurta sarısı


İÇ MALZEMESİ İÇİN


- 4 parça kurutulmuş domates
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 kase çekirdeksiz siyah yada yeşil zeytin yada karışık zeytin
- Bir tutam fesleğen (isteğe bağlı)

ÜZERİ İÇİN

- 1 yumurta sarısı
- susam yada çörek otu


YAPILIŞI

- Kurutulmuş domatesleri minik minik doğrayıp bir kaseye alın.
- Üzerine zeytin yağı ilave edip yumuşamasını bekleyin.
- Ilık süt ve şekeri bir bardak yada kasede karıştırın.
- üzerine mayayı ekleyip karıştırın. Yş maya ise erimesi için karıştırabilirsiniz.
- Unu yoğurma kabına eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın.
- Havuz kısmına mayalı karışımı dökün ve üzerini un ile kapatın.
- 15 dakika mayalanması bekleyin. Maya kabaracaktır.
- Tereyağını eritip ılıması için bekletin.
- una tereyağı, yumurta sarısı ve tuzu ekleyip yoğurun.
- Hamurun üzerini nemli bez ile kapatarak  ılık bir ortamda mayalanması için 30 dakika dinlendirin. 
- Kurutulmuş domates, dilimlenmiş zeytin ve fesleğenleri karıştırın.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avuç içinizde açın. İçerisine zeytinli, domatesli harçtan koyup ağzını kapatıp top şeklinde yuvarlayın.
- yağlanmış tepsiye ister aralıklı ister birbirine yapışık dizin. Ben aralıklı dizdim.
- Üzeine yumurta sarısı sürüp susam serpiştirin.
- Önceden ıstılmıuş 180 C fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Üzeri ve altı kızarınca fırından çıkmaya hazır demektir.
- Soğuk yada ılık servis yapılabilir.

Afiyet olsun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder