24 Kasım 2013 Pazar

MARSHMALLOWLU PASTA




MARSHMALLOWLU PASTA


Adı marshmallowlu ama içerisine konmuyor. Yapılan krema marshmallow gibi yumuşacık ve kıvamlı oluyor. Resmini internette gördüğüm gün yapmaya karar verdim ve hemen yaptım. Ezgi bayıldı. Hayatımda böyle bir pasta yemedim deyip abarttı ve ikinci dilimide mideye indirdi. Baktım tüm pastayı mideye indirecek bende abartman komşularına dağıttım :)


MALZEMELER

keki için (26 cm kalıp için) ( bu kek muhteşem. tüm yaş pastalarınız da kullanmaya uygun. Yumuşacık)
- 4 oda sıcaklığında yumurta
- 3 türk kahve fincanı şeker
- 1,5 türk kahve fincanı nişasta
- 1,5 kahve fincanı un
- 1 paket kabartma tozu (ben 1 çay kaşığı karbonat kullandım.Alternatif olarak kullanabilirsiniz. Çünkü evde kabartma tozu bitmişti)
- 25 gr kakao

Marshmallow için

- 2 yumurta beyazı
- 1 su bardağı şeker
- 2 poşet krem şanti
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı toz jelatin (helal ürün sertifikalı ürünleri tercih ediniz)
- 1 su bardağı süt
- yarım su bardağı sıcak su

Üzeri için
- 1 paket çikolata sos
- tarifteki süt miktarının 3/2 kadar süt
- 1 yemek kaşığı nişasta


YAPILIŞI

KEK

- Derin ve kuru bir kapta (bir damla bile su olmamalı. ıslak malzeme kullanırsanız yumurta beyazınız kabarmaz) bir kapta yumurta beyazları ve şekerin yarısını ilave edip krema kıvamı alıncaya kadar çırpılır.

- Başka bir kapta yumurta sarıları kalan şekerle iyice karıştırılır ve içerisine un kabartma tozu ve kakao eklenir.

- Kelepçeli (mümkünse kelepçeli, değilse normal kek tepsisine) kalıbın altı ve kenarları yağlanır. Üzerine yağlı kağıt yerleştirilip (böyle olunca kek dağılmadan kalıptan çıkıyor. Dileyen yağlı kağıt kullanmayabilir) karışım dökülür.

- 160 C önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Turbo fırında 10-15 dakika sürdü pişmesi. Kürdan batırınca temiz çıkıyorsa olmuş demektir.

- Kek soğuduktan sonra kalıptan çıkarılır.

- Ortadan ikiye tırtıklı ve keskin bir bıçak ile ikiye kesilir. Ben kekin her iki kısmını da granül kahve ile ıslattım. İstediğiniz şekilde ıslatabilir yada hiç ıslatmayabilirsiniz.

MARSHMALLOW

- Kekinizi fırından çıkardıktan sonra marshmallow yapımına başlayın.

- 1 yemek kaşığı toz jelatıni yarım su bardağı sıcak su ile ıslatın. Eriyinceye kadar karıştırın ve soğumaya bırakın. 

- bir cezvede yarım su bardağı ve yarım bardak şekeri bir taşım kaynatın. 

- 2 adet yumurta beyazını şekerin yarısını yavaş yavaş ilave ederek (yarım su bardağı) kar köpüğü gibi oluncaya kadar çırpın. Unutmayın mikser de karıştırılan kap da kuru olacak. iyice köpürünce cezvedeki sıcak şekerli suyu ilave yavaş yavaş ilave ederrek yumurta beyazlarını karıştırmaya decam edin. (neden bunu yaptık? tarifin orijinalinde bu şekilde değildi. Yurumurta beyazlarını çiğ olarak yemek istemediğim içib sıcak su ile yumurta beyazlarını pişirmiş olduk)

- Başka bir kapta 1 su bardağı süt ve krem şantileri çırpalım. 

- yumurta aklarını mikserle çırparken içerisine yavaşça jelatini ve krem şantiyi ilave ederim.

BİRLEŞTİRME AŞAMASI

Marshmallowun içerisinde jelatin olduğu için çabuk koyulaşacaktır. Kremanız çok sıvı olmuşsa bile dert etmeyin. İkiye kestiğimiz kekin ilk kısmını kelepçeli kek kalıbının içerisine koyalım. Kremamızı dökelim. Buzlukta yer varsa 15 dakika yoksa buzdolabında yarım saat bekleyelim. Krema koyulaşacaktır. Daha sonra buzdolabından çıkarıp ikinci kek katmanını koyup tekrar buzdolabına koyalım. Burada yarım saat daha bekletelim. Buzdolabında bekledikçe krema sertleşecek. 

Keki ilk kez buzdolabına koyduğumuzda çikolata sosunu hazırlayabiliriz. Çikolata sosunu, süt ve nişastayı ekleyip pişirelim. 1 saatlik buzdolabı bekleme süresi sonunda soğuk çikolata sosu kekin üzerine dökelim. Keskin bir bıçak ile kesmeye dikkat edin. 

Soğuk olarak servis edebilirsiniz. Biz üzerini şeker kırıntıları ile süsledik.
Afiyet olsun




 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder