5 Ocak 2013 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI YER ELMASI





ZEYTİN YAĞLI YER ELMASI 


Yer elmasına çocukluğumdan beri bayılırım. Rahmetli annemin halasının (Ayşe annem) bahçesinde olurdu. almamıza izin vermezdi. Bizde gizli gizli yeri kazar bir kaç tane çıkarır sonra ortadan kaybolurduk. Biz çiğ yerdik. Hiç pişeceğini bilmezdim. Ta ki İzmir'e gelip yeni yeni otlar tanıyana kadar. Özge'ye ilk dün yedirdim. Sever ile sevmez arasında kaldı. İlk bir kaç lokmayı yedi. Daha sonra ise çıkardı. Alışacaksın ama minik Özge. Yemek seçmek yasak bizim evde.


MALZEMELER

1 kg yer elması
2-3 havuç
1 büyük baş kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytin yağı
2 yemek kaşığı kanola veya fındık veya ayçiçek yağı (kavurma aşaması için)
tuz

YAPILIŞI

Kuru soğanı yemeklik doğrayıp tenceremize alalım. Kavurma esnasında zeytinyağı kullanmıyoruz. Bunun yerine, fındık, kanola yada ayçiçek yağı kullanmalıyız. Yağı ilave edip soğanları pembeleşinceye kadar kavuralım. 

Daha önceden kabuklarını soyup suda beklettiğimiz yer elmalarını iri doğrayalım. Minik doğrarsanız pişerken erir ve dağılır. Soğanlar pembeleşince havuçların kabuğunu soyup halka halka doğrayıp tencereye ilave edelim. Kavurmaya (yani karıştırmaya) devam edelim.Tenceredeki karışımın rengi sarımsı turuncumsu olmuştur. Yer elmalarını da ilave edelim.Karıştırmadan dilediğimiz baharatı (karabiber,pul biber, kırmızı biber yani ne seviyorsak) ve tuzu ilave edelim. Karıştıralım. 

Hiç su ilave etmiyoruz. Tencerenin kapağını kapatıyoruz. Arada bir karıştıralım ki dibine tutmasın. Kısık ateşte 8 ila 10 dakika içerisinde pişmiş oluyor. Hava ve suyun kaynama durumu (yani rakım) sebebiyle arada karıştırırken kontrol edin. Pişmişse altını kapatıp zeytin yağını ilave edip tencerenin ağzını açın. Yer elması çabuk pişer. Tencere kapağı kapalı kalır ise içerideki sıcaklıkla erimeye devam eder. 

Afiyet olsun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder