ZEYTİN YAPIYORUZ (ÇİZİK ZEYTİN)
Sonbahara girerken pazara çeşit çeşit yeşil zeytinler gelir. Bu sene bende zeytin yapacağım dedim ve 3 kg yeşil zeytin aldım. Bugün zeytinlerim yenecek kıvama gelmiş. Zeytinyağını, limonunu, tuzunu ekledim. Üzerine de bol kekik. Tam eşimin sevdiği gibi oldu.
Malzemeler
5 kg su şişesinde salamura yapmak içim 3 kg yeşil zeytin.
Pazara gittiğinizde en hoşunuza giden zeytinden alın. Tipine bakın gel beni al diyorsa alın :) ben öyle yaptım. Aslında eti çekirdeğinden hemen ayrılan zeytinler güzeldir. Aklınızda bulunsun.
Zeytin dilme aparatı yada bir bıçak. (Zeytinleri kesmek için icat edilmiş bir aparat. 1 TL'lik eşya satan tüm mağazalarda bulunabilir. (Ede bölgesi için diğerlerini bilmiyorum)
Yapılışı
Zeytinleri yıkıyoruz. Daha sonra tek tek her birine iki yada üç çizik atıyoruz. Çizik zeytin değilde kırma zeytin yapacaksanız tahtadan mamul ekmek kesme tahtasının üzerine zeytini koyup onu kıracak bir taş, çekiç yada sert bir aletle tepesine vurup etini çekirdeğinden ayırmamız gerekiyor. Tüm gücünüzü zeytinin üzerinde denemeyin. zeytin zeytinlikten çıkıp zeytin ezmesi olur.
Tüm zeytinleri çizdikten sonra 5 lt.lik bidona dolduruyoruz.Şişenin ağzına kadar su ile doldurup ağzını kapatıp yarı güneş alan yere bırakıyoruz. Direkt olarak güneş alırsa zeytinlerimizin acı suyu çıkmadan zeytinler erir.
Her gün suyunu süzüp yeniden çeşme suyu ilave edelim. Çeşmeyi açınca klorlu su gelirse ondan koymayalım. Zeytini eritebilir. Dilerseniz her gün dilerseniz iki günde bir suyunu değiştirelim.
Zeytininize göre 15-20 gün arasında oluyor. Olup olmadığını 8. gün sonunda suyunu değiştirirken tadına bakarak anlayabilirsiniz. Ayrıca zeytinin rengide değişmeye başlamıştır.
Ev yapımı zeytinler çarşıdan aldığınız zeytinler tadında değildir. Hafif acı tadı vardır. Buda katkısız olduklarındandır. ve renkleri açık sarı değildir. Buda ağartıcı kullanılmadığından doğal olduğundandır.
Zeytin yeme kıvamına gelince önceden kaynatılmış ve soğutulmuş suya salamuralık tuzdan (damak zevkinize uygun biz 3 dolu yemek kaşığı koyuyoruz.) ilave edip zeytinlere ilave edelim. Güneş görmeyen yerde dursun. Yemek istediğinizde bir porsiyonluk çıkarın. Üzerine zeytinyağı, limon, kekik ilave edip afiyetle yiyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder