4 Ocak 2013 Cuma

EKMEK YAPIYORUZ



EKMEK YAPALIM


     Ne yediğimiz çok önemli. M:arketlerden aldığımız hemen hemen tüm ürünlerde katkı maddesi yada sağlıklı olmayan karışımlar var. Bende uzun zaman önce bir karar aldım. Hazır gıda tüketimimizi "sıfırlamam mümkün değil" minimum düzeye düşürmek için elimden geleni yapacağım. İlk önce yoğurt ile başladım. ancak taze sağılmış süt bulma imkanım artık olmadığı için artık yapamıyorum. Bunun yerine Foça yoğurdunu tercih ettik. evde yapılmış gibi. Enfessss.
    Gelelim ekmeğe. Ekmek yapma makinem yok. İnternete sordum. oda bana bir sürü tarif çıkardı. İçlerinden bana en uygun olanı seçtim ve artık bizimkilerin bayıldığı ekmeklerden yapıyorum.

MALZEMELER

3,5 su bardağı un (tercihen tam buğday, çavdar, kepeli un, yada hepsinin karışımı)
1,5 su bardağı ılık su
1 paket kuru maya (minik, tek kullanımlık, insant olanlardan)
(ben tuz kullanmıyorum. isteyen damak tadına göre yarım çay kaşığı tuz koyabilir)
1 çay kaşığı şeker (maya için gerekli)

YAPILIŞI

Yoğurma kabına kuru maya tuz (kullanacaksak) şekeri koyalım.Üç su bardağı unu elekten geçirip yoğurma kabına alalım. Kuru maya ile karıştıralım. Ardından ılık suyu yavaş yavaş ilave edelim. Bu sırada da hamuru yoğurmaya başlayalım. Hamur elimize yapışıyor ise un ilave edelim. Eğer hamur birleşmiyor ise çok azar azar su ilave edip elimize yapışmayacak bir kıvamda hamur elde edelim.Hamur top yapılabiliniyorsa olmuş demektir. Yoğurma kabının altına un serpip hamuru üzerine koyup ılık ortamda 1 saat kabarmasını bekleyelim.

Hamur habarınca tekrar yoğuralım (buna hamurun gazını çıkarmak deniyormuş.) 10-15 dakika tekrar dinlendirelim. Dinlenen hamuru istediğimiz şekillerde yapıp altına un serptiğimiz fırın tepsisine dizelim. fazla birbirlerine yakın olmasınlar, kabardıklarında yapışmamaları için. Fırın tepsisinde kabarmalarını bekleyelim. Dileyen fırını ısıtmadan fırına sürüp fırında da kabartabilir. Dileyen dışarda kabartıp ısıtılmış fırına sürebilir. Nasıl isterseniz.

185 C fırında 15-20 dakika (altına bıçakla vurduğunuzda tok bir ses geliyorsa olmuş demektir.) pişirin. tok sesi duyunca üzerinin kızarması için üst rafa sürebilirsiniz. Benim mini fırınım var. Mini fırınımda bu şekilde pişiriyorum. Sizin fırınınız ne olacak bilemiyorum. ekmeklerin üzeri çatlayınca kontrol edin. pişmiş ise fırından  ızgara telinin üzerine tek tek çıkarın.

Sıcakken yenmesi tavsiye edilir. Tereyağı ve kaşar peyniri ile güzel oluyor.:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder