SUPANGLELİ POĞAÇA
(PEYNİRLİ-PATATESLİ-v.s.)
Yemek ve pasta konusunda çok deneyimli değilim. Hatta beceriksiz bile sayılabilirim. Yaş 35 olup yolun yarısını aşınca ve üstelik iki kız annesi oluverince dedim kendimi karşıma alıp; " Bu mutfağa girecek ve kilo almadan çıkacaksın". Bu dediğim kolay bir şey değil. Kızlar inanın bende sizin sayenizde yeni yeni şeyler öğreniyorum. Hepsi sizin için. Öğrendikçe ve yaptıkça beraber paylaşırız. Hadi hep birlikte ilk tarifimiz ile başlayalım. Ezgi'nin çok sevdiği Supangleli poğaça ile başlayalım.
MALZEMELERİ

1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 yumurta
1 paket kuru toz mayaaldığı kadar un
iÇ MALZEMESİ
neli poğaça istiyorsanız o malzeme
Patates- peynir - kıyma - bizim yaptığımız gibi önceden yapılmış supangle
YAPILIŞI
1)Bir yumurtanın tamamını, ikinci yumurtanın ise sadece beyazını yoğurma kabımıza alalım. Sarısını ayrı bir kaba koyup üzeri için ayıralım. diğer malzemeleride ekleyelim. Unu yavaş yavaş ilave edip ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar ilave etmeye devam edelim.
2)Elde ettiğimiz hamurun üzerine çok nemli olmayan bir bez örtüp sıcak (aşırı sıcak olmasın. ılıktan sıcağa bir kıvamda) bir ortamda mayalanması için bir saate yakın dinlendirelim. Hamurumuz kabardiğinda (kendisinden iki kat büyük olunca) alalım.
3)Hamurdan dilediğimiz büyüklükte hamurlar koparıp elimizle açalım. Arasına daha önce pişirdiğimiz ve soğuyan supangleden (hazır paket kullanabnilirsiniz. yada ilerde tarifini vereceğim kızlar) 1 tatlı kaşığı kadar koyalım. Burada dikkat edeceğimiz konu:Supangle hamurun tam ortasına gelecek. kenarlara bulaşmayacak. Yoksa kapatamayız. Kenarlarından birleştirelim. Tıpkı normal poğaça kapatır gibi. Daha sonra iki sivri uvu birleştirip top haline getirelim. Böylece pişerken supangleler dışarı çıkmamış olur.
4)Dilerseniz haşlanmış patatesi sıcakken ezip içerisine patates miktarı kadar beyaz peynir koyup karıştırın. Bu karışım ile dilediğiniz şekilde poğaçalar yapabilirsiniz.
5)Üzerine ayırdığımız yumurta sarılarını sürüyoruz. Dileyen çörek otu koyabilir. Ezgi sevmediği için koymuyoruz.
6)180 C fırında altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Pişenleri tepsiden soğumaları için ızgara teline alıyoruz.Izgara teli ocağın üstünde olsun. altı hava alan bir yerde yani.Neden, Çünkü hamur olmalarını istemiyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder