KURABİYE (ŞEKER HAMURU İLE SÜSLENEBİLEN)
Merhaba kızlar,
Bugün en sevdiğiniz kurabiyenin (yemesini değilde süslemesini seviyorlar. süsledikten sonra mideye indirmek onlar için daha zevkli) tarifini vermeye karar verdim. Yapımı çook kolay. Piştikten ve bir gün bekledikten sonra istediğiniz şeker hamuru ile süsleyebilirsiniz. İlerde torunlarımla birlikte yaparsınız :)
MALZEMELER
1 su bardağı pudra şekeri (nişastası az olan bulabilirseniz tercih sebebi. Eğer bulamazsanız normalinden)
1 yumurta
1 paket oda sıcaklığında tereyağı (250 gr oluyor)
1/2 (yani yarım) su bardağı nişasta
3,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
istediğiniz aroma (vanilya, portakal kabuğu, limon kabuğu rendesi. Neli istiyorsanız ondan)
YAPILIŞI
Bütün malzeme karıştırma kabına alınır ve bir güzel yoğurulur. İçinde yağ olduğu için kavuşmaları azıcık zamanınızı alabilir. Sonuçta tabiri caiz ise kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edeceksiniz. Hamurunuzun çok katı olmaması gerekiyor. Katı bir hamur elde etmiş iseniz kurabiyeleriniz pişerken çatlayacaktır.(( Bunu önlemek içinb 3 bardak unu koyun. Kalan yarım bardak unu ise azar azar ilave edin. Sebebi: yağın erime haline bağlı. Yağ çok erimiş ise çok un alacaktır. Katı ise az un ile yoğrulacaktır.)) Bu hamuru top haline getirin. Streç film ile sarıp 1 saat buzdolabında bekletin.
1 saat sonra hamurunuzu buzdolabından çıkarın. Biraz oda ısısına alışmasını bekleyin. Hemen işlem yapmaya başlarsanız yine çatlak kurabiyeleriniz olacak :) Yarım saat kadar sonra nişasta yada un ile bir santim kalınlığında bir hamur açıp dilediğiniz kalıp ile kesin.
yağladığınız yada benim yaptığım gibi yağlı kağıt serilmiş tepsiye eşit aralıklar ile dizin. Fazla bir birlerine yaklaşmasınlar. Yapışık kurabiyelerimiz olmasın. Önceden ısıtılmış 170-180 C'lik fırında (benim mini fırın altını 10 dakika üstünü 10 dakika pişiriyorum.) altı üstü hafif pembeleşinceye kadar pişirin.
Süreye dikkat. Hemen pişiyorlar. Dikkat edin yanmasınlar. Piştikten sonra fırından çıkarıp ızgara telinin üzerine soğumaları için alın.
Renkli şeker hamurlarını nişasta ile açıp istediğiniz şekli verin. Şeker hamurlarını kurabiyeye yapıştırmak için bal kullanın. Şeker hamurlarını şeker hamurlarına yapıştırmak için ise su kullanın. Dikkat edin çok su hamuru vıcık vıcık yapar. Rengini akıtır. Çok az su, bir sulu boya fırçasının ucunun değmesi yeterlidir.
Çocuklarla vakit geçirmenin en harika yollarından beri. Ben sizinle yapıyorum. Siz sakın ha çocuklarınızla yapmayı unutmayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder