9 Ocak 2013 Çarşamba

zeytinyağlı kuru fasulye




ZEYTİN YAĞLI KURU FASULYE


Her evin baştacıdır. Her annenin kuru fasulyesi çok meşhurdur. Biz çok sık yapmayız. ancak bu senen annemin memleketten getirdiği kuru fasulye kadar lezzetli bir kuru fasulye ömrümce yemedim. Kısacası malzeme güzelse yemek zaten güzeldir :) Fasulye alırken minik olmalarına dikkat edin. Çoğu marka paketlenmiş baklagilleri denedim. Hiç memnun kalmadım. Bir paket içerisinde birden farklı cins fasulye oluyor. Yarısı pişiyor yarısı pişmiyor. ve ortaya koccaman bir fiyasko çıkıyor.

MALZEMELER
(6 kişilik)

2,5 çorba kasesi kuru fasulye
1 büyük baş kuru soğan yada 3 orta boy kuru soğan
5-6 adet kurutulmuş domates
1-2 adet kurutulmuş biber
1,5 yemek kaşığı ev salçası varsa makbule geçer :)
2 yemek kaşığı kadar fındık, kanola yağı yoksa ayçiçek yağı
2 yemek kaşığı zeytin yağı
isteğe bağlı pul biber, tuz
ve su

YAPILIŞI

Akşamdan fasulyeleri bir güzel yıkayıp su dolu bir kapta ıslanmaya bırakın. Sabah fasulyelerin suyunu süzün. Bir tencereye alın. Üzerlerini geçecek kadar su ilave edip haşlayın. Haşlama sırasında tencerenin üzerinde oluşacak beyaz köpüğü bir kaşık yardımıyla alın ve çöpe atın :) Fasulyelerin buruşuklukları açılınca tencernin altını kapatın. DİKKAT. fazla haşlamayın lezzetli fasulyeniz olmaz. Kırışıklıklar açılınca hemen ocağı kapatın.

Düdüklü tencereye ayçiçek yağını koyalım. Soğanı yemeklik doğrayıp ilave edelim ve ocağın altyını açıp kavuralım. Pembeleşmeye yakın kuru biberleri iri doğrayıp ilave edelim. Salçasını, konacak ise pul biberini ekleyelim. Karıştıralım. Ardından süzdüğümüz fasulyeleri ekleyelim. Kuru domatesleride ekleyelim. Bir iki karıştıralım.

Şimdi; akşamdan kuru fasülyeleri sıcak su ile ıslattıysak tencereye sıcak su, soğuk suyla fasulyeleri ıslattıysak soğuk su ilave edelim. İlave edeceğimiz su fasulyenin iki katına yakın olacak. Yani tenceredeki fasulyenin üzerini 2 parmak kadar geçmiş olması lazım. Tuzunuda ilave edip düdüklünün ağzını kapatalım. Kaynama sesinde düdüğünü indirip orta ateşte 15 dakika kadar pişirelim. Pişmiş kokusu gelecektir. Altını kapatalım. Düdüklü tencerenin havasını aldıktan sonra fasulyenin pişip pişmediğini kontrol edelim. Suyu çok ise ağzı açık kaynatalım. Az gelmiş ise sıcak su ilave edip bir kaç taşım kaynatalım.

DİKKAT fasulye bekledikçe koyulaşan kıvamlaşan bir yemektir.

Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder