9 Ocak 2013 Çarşamba

fırında sütlaç




FIRINDA SÜTLAÇ


Eşim ve kızların sütlaçı çok severler. Bir kaç gündür de ısrarla sütlaç istiyorlar. bu sefer değişiklik olsun fırında yapalım dedim.

MALZEMELER

1 litre süt
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı şeker (çok tatlı seviyorsanız 1,5 su bardağı şeker)
2 yemek kaşığı pirinç unu
3 su bardağı su
1 çindik tuz.

YAPILIŞI

1. YAPILIŞ ŞEKLİ
Süt ile pirinç piştiğinde süt azalıyor. Bu sebeple sütlacımızı pişirmeden sütün içine su ilave etmemiz gerekiyor. Zahmete giremem derseniz süt ve suyu pişirme kabına alalım. Pirinci beyaz suyu akmayana dek bir kaç kez yıkayalım. Pirinç unu dışındaki malzemelerimizi de ilave edip pirinçler pişinceye kadar pişirelim. Pirinçler pişince ayrı bir kapta pirinç ununu tenceredeki süt ile inceltelim ve tencereye yavaş yavaş ilave edip hızlı hızlı karıştıralım. Sütlacımızın kıvamı koyulaşmış ve pirincimiz pişmiş ise ocağın altını kapatalım

2. YAPILIŞ ŞEKLİ
Önce pirinçlerimizi bol su ile yıkayalım. Beyaz suyu çıkmayınca bir kaba 3 su bardağı su, bir çimdik tuz ve prinçleri ekleyip pirinçleri pişirelim. Pirinçler yeterince yumuşadığında (zaten suyuda kalmamıştır) pirinçleri tencerenin içinde ezebildiğimiz kadar ezelim. Fırında sütlaç yerken tane tane pirinçler ağzımıza gelmez. Fırında pişirilen sütlaçta pirinç unu ve pirincin kendi nişastası ile pirinçler özleşmiştir. Pişen pirinçlerimizin üzerine sütü ve şekeri ilave edelim. Dibi tutmasın diye arada karıştıralım. Pirinç ununu bir kasede tenceredeki süt ile incelteleim. Topaklanmamasına dikkat edelim. Tenceredeki karışıma ilave edelim. Sütlacımız kıvamını alınca tencerenin altını kapatalım. Bu süre kaynamaya başladıktan hemen sonradır. Puding gibi. Kaynamaya başlayınca koyulaşır. Ocağın altını kapatın. 

Fırına dayanaklı cam yada toprak kaplara sütlaçlarımızı paylaştıralım.
DİKKAT: Pişireceğimiz kapları ağzına kadar sütlaçla doldurmayalım. bir parmak kadar boşluk bırakalım. Sütlaç kaynar ise taşacak ve fırınınız da mahvolacak sütlaçlarınızda.
Fırınımızı 180 - 200 C'de iyice ısıtalım. Fırını iyice ısıtın. Isındıktan sonra sütlaçları bir tepsiye yerleştirip öyle fırına verin. Sütlaçlar pişerken kabaracağı için fırınınızın üst tellerine değmeyeceğine emin olun.

Üzeri piştikten sonra (kızarıp, kararır) fırından çıkarın. Soğuduklarında buzdolabına alabilirsiniz.

Servis ederken üzerlerine tarçın, dövülmüş antep fıstığı serpebilirsiniz.

Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder